Rostliny potřebují ke svému růstu pravidelný přísun živin. Stačí, aby se některá živina nedostávala, a rostlina neprospívá a naopak přehnojováním rostliny také trpí a chřadnou. Stejně tak lidské tělo potřebuje pravidelný přísun živin. Evolučně je naše tělo adaptováno na nedostatek potravy a se současným nadbytkem se vypořádává mnohem hůře
Vliv stravy na zdravotní stav člověka je nezpochybnitelný. Mnohdy stačí jen malé změny a relativně malá redukce kalorického příjmu k dosažení významného zlepšení kvality života a dosažení zdraví.
Jaká jsou jednoduchá doporučení pro volbu zdravé stravy pro naše tělo?
- Vybírat potraviny s co nejširší paletou barev a povrchových textur, a to v co nejpřirozenější formě
- Lze realizovat zvýšenou konzumací zeleniny, ovoce, ořechy a semena stejně jako omega-3 mastné kyseliny.
- Zcela vynechat zpracovávané potraviny nebo je dramaticky omezit
- vynechat uzeniny, výrobky z bílé mouky a slazené nápoje a potraviny s přidaným cukrem
- Vybrat si realistický stravovací režim k redukci hmotnosti a/nebo k udržení hmotnosti
- Orientačně lze doporučit půl talíře zeleniny, čtvrtinu talíře libového masa a čtvrtinu a jednu polévkovou lžíci zdravého tuku (např. olivový, dýňový)
- Konzumovat zdravé tuky: ryby, olivy, avokádo
- Omezit konzumaci červeného masa
- Konzumovat fermentované potraviny / probiotika a vlákninu pro lepší zdraví střev
- Probiotika jsou potraviny obsahující mikroorganizmy, které jsou prospěšné pro střevní mikroflóru.
- Jsou obsaženy v jogurtech, kefírech. Lze je užívat i v sušené formě ve formě doplňků.
Shrnuto v toto jednodušší pravidlo:
- Jezte opravdové potraviny, ne moc, většinou rostlinného původu